Jusa kävi tänään kontrolliverikokeessa, antibioottikuurin loppuessa. Maksa-arvot ovat edelleen tuplaten viitealueen ylärajan verran, mutta koska ero aikaisempaan on niin iso, eläinlääkäri ei ollut aiheesta erityisen huolissaan. Suunta on kuitenkin oikea. Jatketaan edelleen maksavammaisen ruokavaliolla, ja katsotaan verikoetta parin kuukauden päästä taas.

Ruokavaliosta sitten, se onkin kiintoisa. Olen välttynyt ostamasta tofua muuten kuin ihmisten ruuaksi, mutta siinä ne 100 % hyvät uutiset kai olivatkin. Olen alkanut rakennella aikani kuluksi (eli käyttäen enemmän tunteja kuin viitsin laskeakaan, sekä luentoja että vapaa-aikaa) excel-tiedostoa, johon naputellaan, kuinka monta grammaa mitäkin ruoka-ainetta aikoo koiralle antaa, ja tiedosto sitten kertoo tästä ruokavaliosta yhtä jos toista. Kuten että miten suuri osa päivän energiasta tulee proteiinista, rasvasta, hiilihydraateista; kuinka monta grammaa sapuskassa on proteiinia, rasvaa, hiilihydraatteja; kuinka monta grammaa sulavaa proteiinia koira saa metabolista elopainokiloa kohti; kuinka paljon ruuassa on kalsiumia, fosforia, sinkkiä, A-vitamiinia; mikä on ruuan Ca:n ja P:n suhde; kuinka monta mitallista ruokaan pitää lisätä Calfosum D:tä, että viimeksi mainittu saadaan oikeanlaiseksi.

No, se on hieno tiedosto. Katsotaan sitten parin kuukauden päästä, toimiiko se - aion silloin pyytää taas laajan verenkuvan.

Mutta koirani on nyt sitten ovo-lakto-vegetaristi. Joo, en ole ihan sinut tilanteen kanssa itsekään, mutta se tosiaan syö lähinnä riisiä, vihanneksia ja raejuustoa. Välillä se saattaa saada kananmunaa, ja kerran viikossa kypsennettyä seitiä. Olen yrittänyt valita hyvin sulavia ja biologisesti korkea-arvoisia proteiininlähteitä, sikäli kun ruuassa proteiininlähteitä nyt tosiaan saa edes olla.

Oikeaoppisesti voinen tässä ilmoittaa, että jos tämä menee reisille, vika on omani. Jos homma sen sijaan toimii yhtään pidempiaikaisesti, voimme kiittää siitä Merja Hellemannin ja Petri Marjetan kirjaa Koiran ruokinta, sekä Cyndi Smasalin e-kirjaa (saatavilla myös perinteisenä versiona) Hope for Healing Liver Disease in Your Dog. Jälkimmäisellä on hämäävä nimi, koska maksavikaa ei voi parantaa. Sen kanssa opetellaan elämään. Sen, ja ison lisäravinnepönikkärivin.